oszczędne przepisy

Oszczędne przepisy

Na początku myślałam, że oszczędzanie będzie się wiązało z ogromnymi wyrzeczeniami a ograniczenie budżetu z jedzeniem samego ryżu na obiad.

Może Tobie też się wydaje, że zaciskając pasa (głównie na jedzeniu), na talerzu wylądują tylko ziemniaki z masłem albo samotna marchewka. Może myślisz, że trzeba sobie wszystkiego odmawiać na zakupach i z zaciśniętymi zębami przechodzić obok ulubionej restauracji?

Nie! Tak nie jest!

Oszczędne przepisy, mimo ograniczenia i zmniejszenia menu, są nadal pełnowartościowe, przepyszne i zdrowe!

Przedstawiam kilka prostych oszczędnych przepisów na „coś słodkiego” i dodatkowo dietetycznego! Z moimi własnymi fotkami;  tada!

Uwielbiam waniliową latte, ale w ramach wyzwania znalazłam domową wersję którą zabieram ze sobą do auta omijając opłatę prawie £3 w Starbucks.

Vanilla Latte

oszczędne przepisy

  • esensja dobrej czarnej gorącej kawy
  • łyżeczka cukru brzozowego z wanilią/syrop klonowy
  • 50 ml mleko ryżowe/sojowe/kokosowe
  • 1 łyżka odżywki białkowej dla sportowców(przydaje się po fitness)

Mixuję w blenderze, wychodzi z pianką!

Frappe Vanilla Late

  • wersja jak wyżej z zimną kawą i kosteczkami lodu zmixowane do białości

Jak mam ochotę na coś słodkiego to mam zawsze zamrożone pełno proteinowe czekoladki. Kilka takich kuleczek w opakowaniu w sklepie sporo kosztuje a ja mam swoje własnoręcznie zmontowane

Kuleczki czekoladowe a’la maltesers

oszczędne przepisy

  • 0,5 szklanki masła orzechowego
  • syrop klonowy/miód 5 łyżek/kilka namoczonych i zmiksowanych daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • garść zmielonych orzechów

formuję maluteńkie kuleczki a’la maltisers – zamrażam

Rafaello

  • 0,5 szklanki masła orzechowego
  • syrop klonowy/miód 5 łyżek/kilka namoczonych i zmiksowanych daktyli
  • 5 łyżek mleka sojowego/ryżowego w proszku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • migdał bez skórki do środka

formuję maleńkie kuleczki a’la rafaello – zamrażam

Morello

  • 0,5 szklanki masła orzechowego
  • syrop klonowy/miód 5 łyżek/kilka namoczonych i zmiksowanych daktyli
  • szkanka preparowanego amarantusa
  • kilka suszonych moreli drobniuteńko posiekanych,
  • nasionka słonecznika, dyni…

formuję maluteńkie kuleczki – zamrażam

Cynamonello

  • 0,5 szklanki masła orzechowego
  • syrop klonowy/miód 5 łyżek/kilka namoczonych i zmiksowanych daktyli
  • garść zmielonych orzechów
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki cynamonu

formuję maluteńkie kuleczki – zamrażam

p.s oszczędne przepisy

  • w zależności od wielkości wychodzi około 30-40 kuleczek
  • w zależności od smaku można je obtoczyć np.rafaello we wiórkach
  • układam je osobno na platikowej sztywnej podkładce i zamrażam
  • potem wrzucam do szczelnego pojemnika i trzymam w zamrażalniku razem (bo razem cieplej)
  • jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy to wyciągam zanim nastawię wodę i po 3 min są gotowe do akcji.
  • Latem doskonałe są zimne.
  • /”znaczy do wyboru albo-albo
Kisiel naturalny z leśnych owoców – 100% zdrowy deser

oszczędne przepisy

  • złote siemię lniane (nie mielone)– 3 łyżki
  • woda – 250 ml- kubek
  • owoce leśne świeże lub mrożone – 200g -kubek
  • cukier brzozowy/syrop klonowy/miód 2-3 łyżki

W garnuszku gotuję wodę z siemieniem około 15-20 min, na koniec dodaję owoce i słodycz. Przelewam do szklaneczek…ale rzadko czekam aż wystygnie! 

Jagielnik z malinami (bez pieczenia) vegański-najlepszy jaki jadłam!

oszczędne przepisy

I piętro

  • namoczone daktyle 8 sztuk miksuję z otrębami 1 szkl. i masłem orzechowym 3 łyżki
  • masę układam na spodzie okrągłej foremki i chłodzę w lodówce

II pietro

  • 1 szkl. kaszy jaglanej i 0,5 szkl. perełek tapioki gotuję razem 30 min. na maluteńkim ogniu w 1 szklance mleka oraz 1 szkl. wody kokosowego/ryżowego/migdałowego
  • dodaję pół szklanki cukru brzozowego(ksylitolu) lub więcej wg ciebie
  • wlewam ciepłą jaglankę na daktylowy spód i chłodzę

III piętro

  • dżemem malinowym/truskawkowym niesłodzonym przykrywam jagielnik i posypuję płatkami migdałowymi
  • ciasto przechowuję w lodówce
Avocado brownies

oszczędne przepisy

  • 1 dojrzałe mięciutkie avocado
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. syropu klonowego
  • zmiksować
  • 0,5 szkl.mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wymieszać
  • dodaję “mokrą” masę do suchej i delikatnie łączę
  • przekładam do niewielkiej kwadratowej foremki
  • piekę 30 min w 165 C
  • po ostudzeniu daję czasem wiśnie  lub owoce leśne w żelu

Nie jestem asem w ciastach ale avocado brownie wychodzi mi zawsze genialnie!

Nawet jeżeli używam droższego xylitolu zamiast białego cukru, albo avocado lub oleju kokosowego jako zdrowego tłuszczu zamiast masła wychodzę z założenia, że wolę zjeść mniej i rzadziej ale zdrowo. Oszczędzanie zdrowia zaczyna być dla mnie bardzo drogocenne i jego znaczenie rośnie razem z moją świadomością tematu. Im jestem starsza, eeee to znaczy dojrzalsza i mądrzejsza-zdaję sobie sprawę jak zdrowe odżywianie wpływa nie tylko na ciało, ale również umysł. Tak, że oszczędzanie pieniędzy swoją drogą, ale nie zgłupiałam i w imię żadnych pieniędzy nie pozbawię się wartościowych produktów. A już na bank nie; ulubionych słodkich deserów.

Niedługo podzielę się z Tobą moimi przepisami na obiad, lunch lub kolację.

Scroll to Top