Oszczędne przepisy
Na początku myślałam, że oszczędzanie będzie się wiązało z ogromnymi wyrzeczeniami a ograniczenie budżetu z jedzeniem samego ryżu na obiad.
Może Tobie też się wydaje, że zaciskając pasa (głównie na jedzeniu), na talerzu wylądują tylko ziemniaki z masłem albo samotna marchewka. Może myślisz, że trzeba sobie wszystkiego odmawiać na zakupach i z zaciśniętymi zębami przechodzić obok ulubionej restauracji?
Nie! Tak nie jest!
Oszczędne przepisy, mimo ograniczenia i zmniejszenia menu, są nadal pełnowartościowe, przepyszne i zdrowe!
Przedstawiam kilka prostych oszczędnych przepisów na „coś słodkiego” i dodatkowo dietetycznego! Z moimi własnymi fotkami; tada!
Uwielbiam waniliową latte, ale w ramach wyzwania znalazłam domową wersję którą zabieram ze sobą do auta omijając opłatę prawie £3 w Starbucks.
Vanilla Latte
- esensja dobrej czarnej gorącej kawy
- łyżeczka cukru brzozowego z wanilią/syrop klonowy
- 50 ml mleko ryżowe/sojowe/kokosowe
- 1 łyżka odżywki białkowej dla sportowców(przydaje się po fitness)
Mixuję w blenderze, wychodzi z pianką!
Frappe Vanilla Late
- wersja jak wyżej z zimną kawą i kosteczkami lodu zmixowane do białości
Jak mam ochotę na coś słodkiego to mam zawsze zamrożone pełno proteinowe czekoladki. Kilka takich kuleczek w opakowaniu w sklepie sporo kosztuje a ja mam swoje własnoręcznie zmontowane
Kuleczki czekoladowe a’la maltesers
- 0,5 szklanki masła orzechowego
- syrop klonowy/miód 5 łyżek/kilka namoczonych i zmiksowanych daktyli
- 2 łyżki kakao
- garść zmielonych orzechów
formuję maluteńkie kuleczki a’la maltisers – zamrażam
Rafaello
- 0,5 szklanki masła orzechowego
- syrop klonowy/miód 5 łyżek/kilka namoczonych i zmiksowanych daktyli
- 5 łyżek mleka sojowego/ryżowego w proszku
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- migdał bez skórki do środka
formuję maleńkie kuleczki a’la rafaello – zamrażam
Morello
- 0,5 szklanki masła orzechowego
- syrop klonowy/miód 5 łyżek/kilka namoczonych i zmiksowanych daktyli
- szkanka preparowanego amarantusa
- kilka suszonych moreli drobniuteńko posiekanych,
- nasionka słonecznika, dyni…
formuję maluteńkie kuleczki – zamrażam
Cynamonello
- 0,5 szklanki masła orzechowego
- syrop klonowy/miód 5 łyżek/kilka namoczonych i zmiksowanych daktyli
- garść zmielonych orzechów
- 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki cynamonu
formuję maluteńkie kuleczki – zamrażam
p.s oszczędne przepisy
- w zależności od wielkości wychodzi około 30-40 kuleczek
- w zależności od smaku można je obtoczyć np.rafaello we wiórkach
- układam je osobno na platikowej sztywnej podkładce i zamrażam
- potem wrzucam do szczelnego pojemnika i trzymam w zamrażalniku razem (bo razem cieplej)
- jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy to wyciągam zanim nastawię wodę i po 3 min są gotowe do akcji.
- Latem doskonałe są zimne.
- “/”znaczy do wyboru albo-albo
Kisiel naturalny z leśnych owoców – 100% zdrowy deser
- złote siemię lniane (nie mielone)– 3 łyżki
- woda – 250 ml- kubek
- owoce leśne świeże lub mrożone – 200g -kubek
- cukier brzozowy/syrop klonowy/miód 2-3 łyżki
W garnuszku gotuję wodę z siemieniem około 15-20 min, na koniec dodaję owoce i słodycz. Przelewam do szklaneczek…ale rzadko czekam aż wystygnie!
Jagielnik z malinami (bez pieczenia) vegański-najlepszy jaki jadłam!
I piętro
- namoczone daktyle 8 sztuk miksuję z otrębami 1 szkl. i masłem orzechowym 3 łyżki
- masę układam na spodzie okrągłej foremki i chłodzę w lodówce
II pietro
- 1 szkl. kaszy jaglanej i 0,5 szkl. perełek tapioki gotuję razem 30 min. na maluteńkim ogniu w 1 szklance mleka oraz 1 szkl. wody kokosowego/ryżowego/migdałowego
- dodaję pół szklanki cukru brzozowego(ksylitolu) lub więcej wg ciebie
- wlewam ciepłą jaglankę na daktylowy spód i chłodzę
III piętro
- dżemem malinowym/truskawkowym niesłodzonym przykrywam jagielnik i posypuję płatkami migdałowymi
- ciasto przechowuję w lodówce
Avocado brownies
- 1 dojrzałe mięciutkie avocado
- 2 jajka
- 0,5 szkl. syropu klonowego
- zmiksować
- 0,5 szkl.mąki
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wymieszać
- dodaję “mokrą” masę do suchej i delikatnie łączę
- przekładam do niewielkiej kwadratowej foremki
- piekę 30 min w 165 C
- po ostudzeniu daję czasem wiśnie lub owoce leśne w żelu
Nie jestem asem w ciastach ale avocado brownie wychodzi mi zawsze genialnie!
Nawet jeżeli używam droższego xylitolu zamiast białego cukru, albo avocado lub oleju kokosowego jako zdrowego tłuszczu zamiast masła wychodzę z założenia, że wolę zjeść mniej i rzadziej ale zdrowo. Oszczędzanie zdrowia zaczyna być dla mnie bardzo drogocenne i jego znaczenie rośnie razem z moją świadomością tematu. Im jestem starsza, eeee to znaczy dojrzalsza i mądrzejsza-zdaję sobie sprawę jak zdrowe odżywianie wpływa nie tylko na ciało, ale również umysł. Tak, że oszczędzanie pieniędzy swoją drogą, ale nie zgłupiałam i w imię żadnych pieniędzy nie pozbawię się wartościowych produktów. A już na bank nie; ulubionych słodkich deserów.
Niedługo podzielę się z Tobą moimi przepisami na obiad, lunch lub kolację.